„Mindig jó lemenni a Mintába” – interjú a Sörminta tulajdonosaival

Nemrég ünnepelte 2. születésnapját a Nánási udvarban működő Sörminta. Az üzletben nem csak a hazai sörfőzdék krémjének legjobb üveges söreihez, de a Jászapátiban működő Guri Sörfőzde frissen csapolt és helyben palackozott sörkülönlegességeihez is hozzá lehet jutni. A kínálat tavaly különleges whiskykkel is bővült. A tulajdonosok elmondása szerint még mindig és egyre inkább keresik a minőségi, magyar kézműves söröket, mint ahogyan tendencia ez az élelmiszerek esetében is. A Márton Dáviddal és Buzás Dáviddal készült interjúból többek között az is kiderül, milyen újdonságokkal készül ősszel a Sörminta.

Nemrég volt a Sörminta 2. születésnapi bulija, hogy sikerült?

Márton Dávid: Emlékezetesre 😊. Mindig igyekszünk valami újdonságot behozni, tavaly csocsóval, idén egy „ügyességi” sörivó versennyel készültünk, ami nagyon jó hangulatban zajlott. Tervezünk is őszre egy ilyen eseményt, kvázi bajnokságot, ki a legügyesebb sörivó. Ezen kívül egy kedves törzsvendégpár készített bográcsban bárány pörköltet és megvendégeltünk mindenkit. Ez is egy hagyomány nálunk, hogy pár hetente egy vendégünk főz valami különlegességet és a törzsvendégek összejönnek egy vacsorára. Hihetetlen, hogy két éve nyitottunk és hogy egy ilyen erős vendégkör jött össze, akikkel mindig nagyon jó bulizni, vagy akár csak 1 sört közösen meginni.

Buzás Dávid: Nagyszerűen, mint minden buli, amikor jó társaság gyűlik össze – A Sörmintában pedig mindig ez a helyzet. Jó volt az idő, jók a sörök, jó társaság – mi kell még!? Emlékezetes volt a fából és madzagokból készült játék, amivel a próbálkozóknak meg kellett (volna) inniuk egy pohár sört, de többnyire a pólójukon landolt minden 😊 Illetve vicces volt az is, hogy volt, aki nagyban ecsetelte, hogy már három éve ide jár, holott ugye ez a csak a második szülinapunk volt 😊

Gondolom Ti is, mint minden vállalkozó, a jubileumokkor végig gondoljátok a cég eddigi teljesítményét. Hogyan érzitek, sikerült megvalósítani a kezdeti célokat? 

M.D.: A sör/sörözés alapvetően egy közösségi élmény, ezt mindenképpen szem előtt tartottuk. A helyszín kifejezetten apró és – főleg télen – kevesen férnek el a boltban (nyáron azért a terasz miatt kibővül a vendégtér), talán ez is hozzájárult, hogy a vendégek óhatatlanul is beszédbe elegyednek egymással, mivel annyira közel vannak egymáshoz. Mára az látható, hogy a főleg helyi lakosokból álló vendégkör jelentős része azért is jár hozzánk (a „Mintába”, bódéba, megállóba) mert itt biztosan találkozik valakivel, akivel egy jót tud beszélgetni, amíg elfogy a sör…

Ezen kívül szerettük volna minél szélesebb körben megismertetni a magyar sörfőzdék termékeit, mert kifejezetten jó sörök készülnek itthon. Így a kínálat nagy része hazai (csapon csak magyar, üvegben az 50-60 féle sör 95%-a).

Egy másik fontos elem, amiről még nem beszéltünk a csapolt sör elvitelre koncepció, amit nem sokan csinálnak itthon (bár egyre többen), így a közönséggel is nehéz megismertetni. Ennek lényege, hogy a sört egy különleges csap segítségével palackba csapoljuk, amit el lehet vinni és otthon/buliban/vendégségben lehet élvezni a csapolt sör nyújtotta előnyöket (mert azért a csapolt még mindig jobb, mint az üzemben palackozott sör). Az így csapolt sör hetekig friss marad, bár a tapasztalat azt mutatja, hogy pár napnál tovább úgysem marad a palackban.

B.D.: Azt hiszem sikerült, bár a kezdeti célokra már nem emlékszem pontosan😊 Igazából az én elképzeléseimet messze felülmúlta az, hogy egy kiváló, mára már egyértelműen baráti társaságot sikerült összehozni. Persze, az ember gondol ilyenre az induláskor, de amikor megvalósul, az egy nagyon jó érzés. Mindig jó lemenni a bódéba… 😊 A terv másik része, hogy minőségi söröket juttassunk el a vásárlókhoz, azt hiszem, hiánytalanul teljesült. Bár induláskor nem terveztük, de mára fontos lett, hogy egy széles és állandóan változó szortimentünk van minőségi whiskyk-ből. 

Aki jár az üzlet környékén, gyakran láthat kerékpárokat a bolt előtt. Kijelenthetjük, hogy kialakult egy kerékpáros törzsközönség, akik szívesen járnak a Sörmintába?  

M.D.: Egyértelműen. Sokan vannak, akik a hétvégi tekerés előtt és/vagy után betérnek hozzánk egy frissítő sörre. Tervezünk egy kerékpáros kedvezménycsomagot is összeállítani, mert számunkra is fontos a sport (bár jómagam inkább teniszezem), ezen a helyszínen pedig adott a biciklis téma, annál is inkább mert nemrégiben a jövőre esedékes GIRO 2020 Grande Partenza Hungary egyik infópontja lettünk.

B.D.: Igen, a helyszín adottságaiból ez hamar megmutatkozott. Sokan bringáznak a környéken és a Szentendre felé vezető út is felénk van. Persze az már a szerencsének is köszönhető, hogy mi lettünk a jövő évi, budapesti Giro d’Italia indulásának egyik infópontja, ami tovább erősíti a kerékpáros kötődést. Ha minden igaz, az első szakasz is a Nánási úton fog vezetni, tehát tőlünk 20 méterre halad majd a karaván! Külön öröm nekem ennyi bringást látni, hiszen magam is az vagyok 😉

A Kerékpáros Klubon kívül mivel terveztek mostanában előrukkolni a vásárlóknak? 

M.D.: Sok elmaradásunk van, és ígéretet sem merek már tenni, hogy mi mindent tervezünk megvalósítani. Lépésről lépésre szeretnénk fejlődni. A törzsvásárlóknak így is sokszor kedvezünk, amit értékelnek is, ezt igyekszünk valami hivatalosabb formába is önteni. Sokszor rágják a fülünket, hogy több eseményt szervezzünk, ezen is rajta vagyunk (sör és whiskey kóstolás, ügyességi sörivó verseny stb…). Online jelenlétben sem voltunk erősek az utóbbi időben, ezen is szeretnénk változtatni. 

B.D.: Tervezzük a bolt fedett részének kibővítését. Ez elsősorban a téli szezonra lesz fontos, hiszen sokszor előfordul, hogy majdnem húsz fő zsúfolódik be boltba. Ezen kívül régi „tartozásunkat” szeretnénk kiegyenlíteni azzal, hogy harapnivalókat is fogunk árulni.

Úgy tűnik, mozgalmas ősz elé néz a Sörminta sok újdonsággal, érdemes tehát követni a web-és Facebook oldalt is, hogy ne maradjatok le semmiről!